26-04-2024
Forum

Ana Sayfa / Antalya / Ormana Evleri ( Antalya )

Gizli kalmiş tarih
Antalya`nin doğusunda bulunan siradağlarin büyüleyici manzarasi arasinda ine çika kivrila kivrila ilerleyerek varilir ibradi ilçesine. Yaklaşik 850 metre rakimli bu güzel ilçenin çok da fazla bilinmeyen ancak, sahip olduğu tarihi dokusuyla insani sarhoş eden şirin bir beldesidir Ormana. Çam, katran, ladin, ardiç, meşe ve karaağaç türü ağaçlarin içine gizlenmiş bir şekilde adeta güzelliğini kiskanircasina gizleyen Ormana`nin her sokaği tablo güzelliğinde karşimiza çikiyor. insanlari ise tarih ve doğa içinde yaşamanin mutluluğuyla, beraber Antalya kent merkezine uzak olmanin sikintisini had safhada yaşiyor.

Gezip görünce bir kere daha anliyoruz ki, bir Akseki, bir Safranbolu evleri kadar kadar önemli ve de güzel evlere sahip Ormana. Ahşap ve taş işçiliğinin birleştiği evler o kadar güzel korunmuş ve hatta büyük bir bölümü aslina uygun olarak o kadar güzel restore edilmiş ki yikik, virane ev görmek neredeyse imkansiz. Her sokakta, her köşe başinda bölge insaninin ruh güzelliğinin birer yansimasi gibi duran Ormana evleri adeta tarihe taniklik ediyor. Çoğrafi açidan ulaşilmasi zor bir noktada bulunmasi, Ormana`ya gizli kalmiş tarih kokulu belde tanimlamasini kazandiriyor. Bu tarihi dokunun bu güne kadar korunarak gelmiş olmasi, bizim gibi tüm memleket sevdalilarini sevince boğuyor olmali. Son yillarda Ormana Belde Belediyesi ve Ormanalilar teknolojinin sağladiği tüm imkanlari kullanarak yörelerini tanitmaya çalişiyorlar. Ormana`dan yillar önce göç edenlerin istanbul Mahmutpaşa ekonomisinde önemli şekilde söz sahibi olmasi, bu küçük ilçenin zenginleşmesinde ve aslinin korunmasinda en önemli etken olarak karşimiza çikiyor.

Evlerin dişi kadar içi de ciddi anlamda aslina uygun korunmuş durumda. Özellikle evlerin tavanlarinda gözümüzden kaçmayacak mükemmeliyette işçilik söz konusu. Çekül Vakfi`nin girişimleriyle Ormana Evleri, Safranbolu ve Akseki Evleri gibi koruma altina alinmiş. Ormana halki ise beldelerine her gelen yabanciyi büyük bir sicaklikla karşiliyor. Karşiniza çikan ilk kahvede oturup Ormanalilarla sohbet ederken `Sadece bir bardak çayi bile yudumlamanin zevkine değer bunca yolu kat etmek`` diye düşünürsünüz.

Ormana`nin tarihi

Ormana'nin tarihi, Roma imparatorluğu'na kadar ulaşiyor. Erimna ismi ile tarih kitaplarinda yer alan Ormana, Büyük iskender, iran ve Kleopatra'nin hakimiyetleri altina da girmiştir. Selçuklu sultani Alaaddin Keykubat'in 1226'da bölgeyi fethetmesi sonucu Erimna Selçuklu hakimiyetine girer. Selçuklular devrinde Konya'yi Akdeniz'e bağlayan yol Ormana arazisinden geçmek zorundadir. Bu yol üzerinde inşa ettirilen ve şimdi Eynif'te harap ve yikik vaziyetteki Tol Hani bu devre aittir. Bizans dönemine ait kalintilara az da olsa Ormana ve Gödene'de rastlanmaktadir. Çataloluk'daki Helence yazilmiş kitabe ve bağ, bostan duvarlarindaki kesme mermerler, o devrin kalintilaridir. ilkçağlardan beri bir şehir ve devlet olan Erimna'nin bölgedeki diğer şehirler gibi çökerek tarihe kariştiği, daha sonra Osmanli döneminde yeniden kurulduğu ve halkinin da Oğuz Türk boylarindan geldiği anlaşilmiştir. şu an için, nüfus kütüklerinin incelenmesi sonucu, 467 soy ismi ve 200 kadar sülale adi tespit edilmektedir. Ormana, Yukari Mahalle, Yokuş ve Orta Mahalle olmak üzere dört mahalleden meydana geliyor. Yakin zamana kadar 5 cami, 2 mescit, 1 medrese ve türbe vardir. Bunlardan 3 cami ve 1 türbe yenilenmiş, günümüzde bakimli olarak ibadete ve ziyarete açik durumdadir. 1830'lu yillarda şeyh Abdurrahman Hadimi, medresede senelerce ders okutmuştur. Türbede yatan Zelili Sultan olarak bildiğimiz Allah aşiği derviş XVII. Yüzyilda Ormana'da yaşamiştir.



Hemşheriler festivali

Ormana`dan yillar önce ayrilarak başka şehirlere yerleşenler memleketlerini unutmamişlar ve her firsatta ziyaret etmekten geri durmamişlardir. Ormana Belediyesi de bu durumu göz önünde tutarak her yil 4-5 haziran tarihleri arasinda `Ormana Hemşeriler` festivali düzenlemeye başlamiş. Bu festival basin ve internet ortaminda ilan edilerek Türkiye`nin dört bir yaninda yaşayan Ormanalilara duyurulmuştur. Bu tarihlerde işlerini birakarak festivale katilmak için memleketlerine koşan Ormanalilar, hem beldelerini ekonomik girdi sağlamakta hem de özlem gidermektedirler. Düzenlenen festivalde yöresel yemekler, halk oyunlar, elsanatlari sergileri, yarişmalar, yöre sanatçilarinin müzik konserleri ve daha bir çok etkinlik gerçekleştirilmektedir. Hemşehriler festivaline sadece Ormanalilar değil, ibradi ilçesi ve çevresinde yaşayan yüzlerce insan katilmaktadir. Sizin de bu eğlenceli ve güzelim etkinlikleri izlemek için Ormanali olmaniza hiç gerek yok. Ormana halki, tüm yurttaşlarimizi ve de özellikle Antalya halkini festivallerde görmek istiyor.

Ormana`nin tarih kokulu atmosferinden ayrilmayi istemek neredeyse imkansiz. Ama en azindan kentin sikici atmosferinden uzaklaşip, vahşi tabiatin içinden geçerek buraya gelmek bir günlüğüne dahi olsa değer diye düşüyorum. Bu hafta sonunu Ormana`da geçirmeye ne dersiniz? Pişman olamayacaksiniz emin olun.

30.07.2005 12:28, 10069 kez okundu 4 kez tavsiye edildi.

Diğer Yazılar
Antalya AKM & Cam Piramit 2009 Mart Ayı programı
Antalya
Akdeniz Bölgesi
Gazipaşa Yat limanında kirlilik
Akseki`dede kilim dokumacılığı tarihe karışıyor
Antalya`nın ilçesi Serik`in Tarihi gelişimi
Antalya Serik İlçesi
Selge ( Zerk Köyü / Altınkaya ) , Antalya
Antalya Arkeolojik Müzesi
Yivli Minare Hakkında
Antalya Arkeoloji Müzesi
Farklı Kaynaktan Belek
Köprülü Kanyon / Beşkonak Milli Parkı
Güneyde Bir Cennet Antalya
Belek ( Antalya )
Antalya Şehir İçi ve Genel Tarihi Yerleri
Antalya Güncel Yaşamı Kültür ve Etnoğrafya
Antaya Hakkında Genel Bilgiler
Farklı Bir Kaynaktan Antalya `nın Tarihçesi
Sıçan Adası
Etiketler :

Foto Galeri