19-04-2024
Forum

Ana Sayfa / Antalya / Antalya

Tabiat Şartları
Antalya Bölümü bölgenin batısında yer alır. Bölümün yüzey şekillerinin büyük bir bölümünü Batı Toroslar kaplar. Batı Toroslar Bey, Geyik, Barla Dağları`ndan oluşur. Göller Yöresi`ndeki Tefenni, Acıpayam ve Teke yöresinde Elmalı ovaları başlıca düzlüklerdir. Göller Yöresi`ne kadar uzanan Batı Toroslar burada ters `V` harfi biçiminde kıvrılarak güneydoğuya yönelirler. Bu bölümün en önemli girintisi en iç kesimde yeralan ve il merkezinin adıyla anılan geniş Antalya Körfezi`dir. Başlıca çıkıntı ise Dalmaç tipi kıyı biçimine raslanan Teke Yarımadası`nın güneydoğu ucundaki Kilidonya Burnu`dur. Dim, Alara, Manavgat, Köprü, Alakır ve Demre Çayları ile Aksu Kaynaklarını Toroslardan alan başlıca akarsulardır. Göller Yöresi`ndeki göllerin adları Eğirdir, Beyşehir, Acıgöl ve Burdur Gölü`dür.

Antalya Bölgesinde iki tip iklim görülür. Kıyılarda Akdeniz iklimi(Yazlar sıcak ve kurak,kışlar ılık ve yağışlı), iç kesimlerde ise Karasal iklim (kışlar soğuk ve yağışlı, yazlar sıcak) gözlenir. Buna bağlı olarak kıyıların bitki örtüsü makiler, iç kesimlerin ki ise bozkırdır.

Nüfus ve Ekonomi
Bu bölümün nüfusu Adana Bölümüne göre daha azdır. Nüfus genellikle kıyılarda ovalarda ve Göller Yöresi`nde toplanmıştır. Şehirleşme oranı düşüktür. Bölümün en büyük merkezi Antalya`dır. Kıyı kesiminin diğer merkezleri ise Köyceğiz, Dalaman, Fethiye, Kaş ve Manavgat`tır. İç kesimlerde ise en büyük merkezler Isparta ve Burdur`dur. Elmalı, Eğirdir, Beyşehir, Seydişehir, Keçiborlu ise bu kesimin diğer önemli yerleşmeleridir.

Ekonomi tarım ve turizme dayalıdır. Kıyılarda, pamuk, yağlı tohumlar, turunçgiller ve kuytu köşelerde muz yetiştirilir. Turfanda sebzecilik çok gelişmiştir. Seralar geniş yer kaplar.

İç kesimlerde başta buğday olmak üzere tahıl en önemli tarım ürünüdür. Göller yöresinde haşhaş, gül ve şekerpancarı yetiştirilir. Bu bölümde hayvancılık fazla yapılmamaktadır. Hayvancılıkta küçükbaş olarak en çok koyun ve kılkeçisi başlıca gelir kaynaklarındandır. Bölüme adını veren Antalya ise bitkisel üretim açısından gelişmiş iller arasındandır. Türkiye`nin büyük kentlerini besleyen bir bölümdür. Ekonomik değeri yüksek olan sanayi bitkileri, pamuk, anason ve yerfıstığıdır. Sıcak iklim meyveleri ise muz, portakal, limon, mandalina, turunç ve greyfurttur. Seralarda en çok domates, karpuz, kavun, taze bakla, biber, salatalık, taze fasulye, patlıcan ve kabak yetiştirilir.

Isparta gülyağı ve halı üretimi ile ünlüdür.Yine bu yörede çimento, Burdur`da şeker, Antalya`da Ferro-Krom fabrikaları ile Keçiborlu`da Kükürt ve Seydişehir`de alüminyum tesisleri bölümün başlıca sanayi kuruluşlarıdır.

Yeraltı zenginlikleri; Keçiborlu`da kükürt, Fethiye dolaylarında krom, Seydişehir yakınlarındaki Toroslarda ise alüminyumun ham maddesi olan boksit çıkarılır.

Turizm: Karayollarının gelişmesi, Antalya ve Dalaman Havaalanlarının açılması yurtdışı ve havayolu bağlatılarının ve iletişim şebekelerinin kurulması turizmin gelişmesinde büyük rol oynamıştır. Akdeniz kıyısında kilometrelerce uzanan plajlar vardır. Örnek olarak Konyaaltı, Belek, Karpuzkaldıran, Side ve Patara plajlarını verebiliriz. Antalya ilindeki başlıca antik kentler; Aspendos, Alanya, Perge, Side, Olimpos, Selge, Phaselis, Ksantos, Termessos ve Myra`dır.

15.12.2008 13:18, 8636 kez okundu 0 kez tavsiye edildi.

Diğer Yazılar
Antalya AKM & Cam Piramit 2009 Mart Ayı programı
Antalya
Akdeniz Bölgesi
Gazipaşa Yat limanında kirlilik
Akseki`dede kilim dokumacılığı tarihe karışıyor
Antalya`nın ilçesi Serik`in Tarihi gelişimi
Antalya Serik İlçesi
Selge ( Zerk Köyü / Altınkaya ) , Antalya
Antalya Arkeolojik Müzesi
Yivli Minare Hakkında
Antalya Arkeoloji Müzesi
Farklı Kaynaktan Belek
Köprülü Kanyon / Beşkonak Milli Parkı
Güneyde Bir Cennet Antalya
Belek ( Antalya )
Antalya Şehir İçi ve Genel Tarihi Yerleri
Antalya Güncel Yaşamı Kültür ve Etnoğrafya
Antaya Hakkında Genel Bilgiler
Farklı Bir Kaynaktan Antalya `nın Tarihçesi
Sıçan Adası
Etiketler :

Foto Galeri