20-04-2024
Forum

Ana Sayfa / Antalya / Antalya Serik İlçesi

Serik adı üzerine Selçuklular Antalya bölgesine geldikleri zaman tarihi Sillyon’a yerleşmişler ve bu yerleşim birimine ‘’Karahisar-ı Teke’’ adını vermişlerdir.Sillyon’un girişine bir mescit yaparak,bölgeye Türk damgasını vurmuşlardır.Arap yazar El-Kalkaşandi Teke Karahisarı’ndan bahseden ilk yazardır. ‘’Şubhu’l-a’şa’’ adlı eserinde bu isim ‘’Karaşar el Tekka” şeklinde geçmektedir. Teke sancağına ait Tahrir defterleri incelendiğinde Karahisar’ı Teke bölgesine “Cemaat-i Etrakı Serik Yörükleri” ile “Körfez “cemaati gibi cemaatlerin yerleştirildiğini tespit ediyoruz.

XV.yüzyılın ortalarına ait kayıtlarda Körfez Yeri ve Surlu Körfez gibi cemaat isimlerine rastlıyoruz. Bu cemaatin 79 hanesi 395 nüfusu vardı. Körfez cemaati bugünkü Serik kaza merkezinin civarında bulunan Aspendos harabelerine yerleşmiştir. Çünkü Evliya Çelebi’nin Seyahatname’sinde geçen Serik Pazarı, Serik dağı ile Tahrir Defterlerinde geçen Surlu Kökez yerleşim yeri bir arada düşünüldüğünde Kökez Cemaatinin Aspendos’a yerleştiği hükmüne varılabilir. Çünkü bugünkü Büyük Belkıs Köyü’nün bir mahallesi olan ve Antik Aspendos kentinin bulunduğu yükseltinin batı tarafında bulunan Camili Köy’de yaptığımız incelemede tarihi bir mezarlığa rastlayamadık; ancak köyde Ali YILMAZ’a ait hanede 1636 tarihli bir mezar taşı bulduk. Köylüler ile yaptığımız sohbet esnasında köylerinde eskiden tarihi bir mezarlığın olduğunu, ancak şimdi bu mezarlığın yok olduğunu kaydetmişlerdir. Ayrıca Kürüş Köyü’nde bir camii Boğazak Köyü sınırları içinde bulunan Karadayı mezarlığı, Kocamezarlık ile Boğazak Mezarlığı içinde XVII. Yüzyılın başlarına ait bazı mezar taşlarının bulunması Serik Bölgesindeki ilk yerleşim yerinin Boğazak Köyü civarındaki Antik Kirse Tepesi civarı olabileceği izlenimini vermektedir.

XIX. yüzyılın sonlarında Rumeli’den gelen göçmenler Köez Çeşmesi’nin çevresine 73 hane olarak yerleştirilerek günümüzdeki Serik’in temeli olan Şevketiye Köyü kurulmuştur. Ama halk bu yerleşim birimine devletin verdiği “Şevketiye”ismi yerine Kökez ismini kullanmıştır. Bu karışıklığı gidermek için ise Cumhuriyet Döneminin başlarında 26 haziran 1926 tarihinde Kökez Köyü kaza merkezi haline dönüştürülmüş ve Serik adıyla kayıtlara geçirilmiştir.

30.10.2008 12:54, 12802 kez okundu 0 kez tavsiye edildi.

Diğer Yazılar
Antalya AKM & Cam Piramit 2009 Mart Ayı programı
Antalya
Akdeniz Bölgesi
Gazipaşa Yat limanında kirlilik
Akseki`dede kilim dokumacılığı tarihe karışıyor
Antalya`nın ilçesi Serik`in Tarihi gelişimi
Antalya Serik İlçesi
Selge ( Zerk Köyü / Altınkaya ) , Antalya
Antalya Arkeolojik Müzesi
Yivli Minare Hakkında
Antalya Arkeoloji Müzesi
Farklı Kaynaktan Belek
Köprülü Kanyon / Beşkonak Milli Parkı
Güneyde Bir Cennet Antalya
Belek ( Antalya )
Antalya Şehir İçi ve Genel Tarihi Yerleri
Antalya Güncel Yaşamı Kültür ve Etnoğrafya
Antaya Hakkında Genel Bilgiler
Farklı Bir Kaynaktan Antalya `nın Tarihçesi
Sıçan Adası
Etiketler :

Foto Galeri

Hayvanat Bahçesi
Hayvanat Bahçesi
Hayvanat Bahçesi
Hayvanat Bahçesi
Hayvanat Bahçesi
Hayvanat Bahçesi
Hayvanat Bahçesi
Hayvanat Bahçesi
Hayvanat Bahçesi
Antalya - Park
Belek
Belek
Belek
Belek
Belek
Belek
Belek
Belek
Belek
Yivli Minare
Yivli Minare
Yivli Minare
Yivli Minare
Yivli Minare
Yivli Minare
Yivli Minare
Yivli Minare
Yivli Minare
Yivli Minare
Yivli Minare