Korkuteli, Toroslar'ın başlangıcını oluşturan Beydağları'nın Akdeniz'e bakan yüzünün **arka** kısmında yer alır. Bu konum ilçenin ekonomisini belirler: dağlar denizden gelen nemi keser, arkada kalan düzlükler ve tepecikler ise tarıma açılır.
Beydağları'nın yamaçları ve etekleri çamlık, fundalık ve ormanlarla kaplıdır; düz alanlar tarım alanı olarak kullanılır.
Arazi nasıl bölünmüş
Korkuteli'nin 2.471 km²'lik yüzölçümü şöyle dağılır:
- Tarım alanı — 101.465 hektar
- Orman ve fundalık — 100.339 hektar
- Tarım dışı ve meskûn sahalar — 40.313 hektar
- Çayır ve mera — 5.800 hektar
- Su yüzeyi — 351 hektar
Tarım alanı ile orman alanının neredeyse eşit olması dikkat çekicidir; Korkuteli hem bir tarım hem de bir orman ilçesidir. Tarım alanının 116 hektarı orman sahası içinde kalır.
İklimin getirdiği
İlçede 1/4 oranında Akdeniz iklimi, 3/4 oranında göller bölgesi kara iklimi hüküm sürer. Soğuk hava göller bölgesinden, sıcak hava Akdeniz'den gelir.
Yılın dört mevsimi belirgin yaşanır. Kış aylarında sıcaklık ortalaması -5 dereceye kadar iner, yaz aylarında +25 derece civarındadır.
Bu, kıyı Antalya'sında yetişmeyen ürünlerin Korkuteli'nde yetişmesi demektir. Deniz seviyesindeki Antalya seracılık yaparken, 1.020 metredeki Korkuteli tahıl, elma ve yayla ürünleri üretir.
Mantar üretimi
Korkuteli, Antalya'nın kültür mantarı üretiminde öne çıkan ilçesidir. Serin iklim ve kapalı üretim tesisleri için uygun sıcaklık aralığı bu üretimi mümkün kılar; ilçe ekonomisinde kendine özgü bir yer tutar.
Ulaşım
İlçe beş ayrı noktadan giriş ve çıkış yapılabilen bir alanda kurulmuştur ve bu yolların hepsi asfalttır. İlçe merkezi, kasaba ve köylerin merkezi konumundadır.
Kasaba ve köy yolları yaz kış açık tutulur; ilçede yolsuz köy bulunmaz. Yalnızca Yayla Göçerler köyü yolu asfalt değildir.
Nüfus
2009 yılı itibarıyla ilçenin toplam nüfusu 50.698 kişidir. Bu, Korkuteli'ni Antalya'nın nüfusça orta büyüklükteki ilçelerinden biri yapar; kıyı ilçelerinin aksine nüfusu turizm mevsimine göre büyük dalgalanma göstermez.
Yorumunuz onaylandıktan sonra yayımlanır.