İçeriğe atla
Alanya

Alanya Deniz Mağaraları - Korsanlar, Âşıklar ve Fosforlu

Alanya Yarımadası'nın güneyinde ve batısında, yalnızca tekneyle ulaşılabilen bir dizi mağara vardır. Adlarını da bu erişim biçiminden alırlar: deniz mağaraları.

Doğal güzellikleri, jeolojik yapıları ve çevrelerinde anlatılan efsanelerle Alanya'nın en çok ziyaret edilen noktalarındandır. Limandan kalkan tekne turları hepsini sırayla dolaşır.

Korsanlar Mağarası

Limandan yarımadanın güneyine yol alırken karşılaşılan ilk mağaradır.

Oldukça geniş bir ağzı vardır; bu sayede deniz motorlarıyla doğrudan içeri girilebilir. Su altında görünen rengârenk taşların yansıttığı görüntüler mağaranın en dikkat çekici yanıdır.

Söylentiye göre mağarada eskiden kaleye kadar uzanan gizli bir geçit bulunurmuş.

Âşıklar Mağarası

Çift girişli ve 75 metre uzunluğundadır.

Mağaraların çoğunda olduğu gibi Âşıklar için de çeşitli söylentiler anlatılır. Bunlardan birine göre bir zamanlar korsanlar, esir kızları ve ganimetlerini burada saklarmış.

Fosforlu Mağara

Adını, dipten yansıyan fosforlu görüntüden alır. Küçük bir kayıkla içine girilebilir.

Geceleri içi çok aydınlık olan mağaranın fosfor parıltıları gündüzleri de fark edilebilir. Jeolojik değeri olan ilginç doğal güzelliklere sahiptir.

Bu parıltı aslında fosfor değil, suya vuran ışığın kayadaki mineral tabakasından ve deniz tabanından yansımasıdır; ama yöredeki adı yerleşmiştir.

Alanya'nın kara mağaraları

Alanya'nın doğal değere sahip kara mağaraları da vardır:

Damlataş Mağarası — Yaklaşık 15.000 yılda oluştuğu düşünülen dikit ve sarkıtlara sahiptir. Adını sarkıtlardan damlayan sudan alır. İçindeki havanın romatizmal hastalıklara ve alerjik olmayan astım hastalarına iyi geldiği tespit edilmiştir; bu özelliğiyle Antalya'daki mağaralar arasında özel bir yeri vardır.

Dim Mağarası — İlçe merkezinin 12 kilometre doğusunda, Cebel-i Reis Dağı'nın yamacında. Yaklaşık 1 milyon yaşında, Damlataş'tan daha büyük, dibinde bir göl var.

Kadıini (Çatak) Mağarası — İlçe merkezinin 15 kilometre kuzeydoğusunda, Çatak mevkiinde. Damlataş'tan üç kat daha büyüktür ve yine dikit ve sarkıtlar barındırır.

Tekne turları

Deniz mağaraları genellikle limandan kalkan günlük tekne turlarına dâhildir. Turlar yarımadayı dolaşır; Kızılkule, Tersane ve Tophane denizden görülür.

Dikkat

  • Mağara girişlerinde dalga yükselebilir; tekne kaptanının uyarılarına uyulmalıdır
  • Fosforlu Mağara'ya küçük kayıkla girilir, büyük tekneler dışarıda bekler
  • Damlataş'ta sarkıtlara dokunulmamalıdır
  • Damlataş'ın havasının hastalıklara iyi geldiği yönündeki tespit, tedavi yerine geçmez; sağlık sorunu olanlar hekimine danışmalıdır
28 Eylül 2026 Alanya 14 kez okundu Kaynak: Dünden Bugüne Antalya (Kültür ve Turizm Bak.)
Yorum yazın

Yorumunuz onaylandıktan sonra yayımlanır.

Güvenlik kodu