19-04-2024
Forum

Ana Sayfa / Sualtı Rehberi ve Bölgeleri / Daliş ve Kanunlari

Türkiye”de yapilan daliş faaliyetlerini 15 Ağustos 1990 tarihli 20606 sayili Resmi Gazete”de yayinlanan ”Sualti Sporlari, Cankurtarma, Sukayaği ve Paletli Yüzme Federasyonu” daliş yönetmeliği düzenler. Yönetmeliğin amaci sualti sporlarini yurt sathina yaymak, sevdirmek, benimsetmek ve uluslararasi alanda başariya ulaştirmak, spor ahlakina ve disiplinine sahip sağlikli nesillerin yetişmesi için Türkiye Cumhuriyeti sinirlari içerisinde denizlerde ve iç sularda sportif veya turistik amaçla aletsiz ve aletli (Scuba) daliş yapacak balikadamlarin tabi tutulacaği uluslararasi standartlara uygun eğitim ve eğitmenlik esaslarini belirlemektir. Sualti Sporlari, Cankurtarma, Sukayaği ve Paletli Yüzme Federasyonu ”Dünya Sualti Sporlari Konfederasyonu”na (CMAS) bağlidir.

3 Mart 1990 tarihli 20454 sayili Resmi Gazete”de yayinlanan ”Türk Karasularinda Sportif Amaçlarla Yapilacak Aletli Dalişlara ilişkin Yönetmelik” ise sportif amaçlarla yapilacak aletli dalişlarin esaslarini belirlemektedir. Bu yönetmelik sualtinda korunmasi gerekli kültür ve tabiat varliklarinin bulunduğu bölgeler ve askeri yasak bölgeler dişinda sportif amaçla yapilacak aletli dalişlarin şartlarini kapsar. Askeri bölgelerde ve sualtinda korunmasi gerekli kültür ve tabiat varliklarinin bulunduğu bölgelerde bilimsel çalişmalar dişinda her türlü daliş yasaktir. Yasak bölgeler haricinde sportif amaçli aletli dalişlar izne tabidir. Yabanci uyruklu dalgiçlar için her türlü aletli sportif daliş izne tabidir. Bu izinleri verecek makamlar il turizm müdürlükleri veya yetkili kilacaği kuruluştur. Ayni zamanda yabanci uyruklu balikadamlarin aletli sportif daliş yapabilmeleri için Uluslararasi Sualti Sporlari Federasyonu üyesi olmalari ya da ulusal teşkilatlar veya kendi ülkelerinin yetkili kurum ve kuruluşlarinca düzenlenen bir belgeye sahip olmalari gereklidir. Yabanci uyruklu balikadamlarin dalişlarini bir Türk Rehber Balikadam refakatinde yapmalari zorunludur. Burada rehber balikadamdan kasit SCSPF”nin yasal olarak brövelendirdiği rehber balikadamlardir. Bu bröveye sahip olmayanlar yabanci uyruklu dalgiçlara daliş yaptiramazlar. Rehber balikadam kültür ve tabiat varliklarinin korunmasi ve balikadamlarin dalişlari esnasinda mal, can güvenliğinin sağlanmasi konusunda önlemler almak zorundadir. Ayrica daliş yapacak ekiplerin veya kişilerin daliş öncesi hayat sigortasi yaptirmalari zorunludur.

Sualti dalişlarinda Türk teknelerin kullanilmasi esas olmasina rağmen kendi tekneleriyle gelen veya kendi botlarindan daliş yapmak isteyen yabanci uyruklu gruplarin yetkili makamlardan izin almasi kaydiyla daliş yapmasi mümkündür. Dalişlarda yasak bölgeler haricinde sualtinda resim çekilmesi veya video kamerayla kayit yapilmasi serbesttir ve her türlü malzeme kullanilabilir.

Yukaridaki yönetmelik maddelerine bağli olarak yabanci uyruklu balikadamlarin ülke karasulari içinde izin almadan ve Türk bir rehber balikadam bulundurmadan daliş yapmalarinin yasak olduğu açikca anlaşilmaktadir. Bunun için dalmak amaciyla Antalya”ya gelen veya geldikten sonra dalmaya karar veren balikadamlarin yetkili bir daliş merkezine baş vurmalari en kolay yöntemdir. Çünkü böyle merkezlerde rehber balikadam kolaylikla bulunabileceği gibi, izinler de daliş merkezi tarafindan alinmaktadir. Ayni zamanda böyle merkezlerden malzeme kiralanmasi da mümkün olduğundan balikadamlarin bütün malzemelerini taşimalarina gerek kalmamaktadir.

23.07.2002 00:12, 6411 kez okundu 0 kez tavsiye edildi.

Diğer Yazılar
Antalya`nın Sualtı Yeniden Keşfediliyor
Antalya`da Gazipaşa Türkiye’nin yeni dalış merkezi adayı
Suluin Mağarası
Gök Mağarası
Falezler
Kaş Uçak Batığı
Kaş Uçak Batığı - 2
Antalya Kaş `ta dalış turizmine ilgi artınca okul sayısı arttı
ilk buğday ihracatimiz ve MANiSSA
KaşÂ´in sualti bitki örtüsü ...
Bakir Güzellik Saint John SUALTI
Uzakdoğu harikasi Malezya
Kaplumbağa Cenneti
Uluburun Antik Batiği
Gelidonya Antik Batiği
Daliş ve Kanunlari
B24 Amerikan Savaş Uçaği Batiği
Üç Adalar
Kiriş Koyu
Batik Ada
Etiketler :

Foto Galeri