28-03-2024
Forum

Ana Sayfa / Olympos / Tarih ve denizin kucaklaştiği yer: OLYMPOS

Kumluca ilçesinde bulunan, doğasi, denizi ve tarihi kapilariyla gezilmeye değer yerlerden biri olan Olympos, tesislerinin fiyatlarinin da uygun olmasi nedeniyle özellikle gençlerin büyük ilgisini çekiyor.
Antalya Kumluca karayolundan sapilan ve çam ağaçlariyla kapli ormanin içinden geçilerek denizle buluşulan noktada yer alan turistik belde, tarihi eserleriyle de yerli ve yabanci turistleri adeta büyülüyor. Farkli ülkelerden gelenler ağaç evlerde uyuyor, doğanin sesini dinliyor, tarihi yapilarin içinden geçerek sahile geliyor ve denize giriyor.

-TESiSLERiN FiYATLARI-

Olympos´taki tesislerin fiyatlarinin uygun olmasi özellikle gençler tarafindan tercih edilmesine neden oluyor. 12 kişilik ranzalarin bulunduğu odalarin yani sira, tek kişilik, çift kişilik odalarin da yer aldiği tesislerde fiyatlar 12 YTL´den başliyor. Ranzali odalarda sabah ve akşam yemeği dahil 12 YTL´ye kalinabilirken, tek veya çift kişilik odalarin fiyatlari, kahvalti ve akşam yemeği dahil 35, klimali odalarin ise 40 YTL...

-´´BiRLEşMiş MiLLETLER KAMPI GiBi´´-

Olympos´ta ağaç evleri ile dünyada adini duyuran tesisin sahibi Kadir Kaya, AA muhabirine yaptiği açiklamada, ´´Olympos´a gelen tatilciler, uygun fiyatlara tatil yaparken denizi, kumsali, yemyeşil doğayi ve tarihi yerleri görme firsati buluyorlar´´ dedi.
Beldeye, dünyanin dört bir yanindan gelenler olduğuna işaret eden Kaya, buradaki yaşami Birleşmiş Milletler kampina benzeterek, ´´burasi herkesin eşit olduğu, kimsenin kimseyi rahatsiz etmediği, dünya insanlarinin toplandiği, barişin, dostluğun, kardeşliğin ve sevginin yaşandiği bir kamp´´ diye konuştu.


-OLYMPOS´UN TARiHi-

Antalya´nin sahillerinde tarihsel süreçte Phaselis´ten sonra ikinci önemli liman kenti olan Olympos, adini, 16. kilometre kuzeyindeki Toroslar´in bati uzantilarindan biri olan 2 bin 375 metre yüksekliğe sahip Tahtali Daği´ndan alir. Özellikle küçük hamam, mevcut kalintilari ile Roma hamaminin isitma sistemini mükemmel açiklar.
Tarihçiler, şehrin baş tanriçasinin savaşin ve bilgeliğin tanriçasi Athena olduğunu yazarlar. Henüz yeri bulunmamiş Athena tapinaği ve diğer önemli yapilarin, bugün ormanla kapli akropol tepesinde yer aldiklari düşünülüyor.
Antalya Müzesi´nce yürütülen küçük çapta kazi, onarim ve çevre düzenleme çalişmalari dişinda kalan kalintilari, çokluk orman arazisi içinde ağaç ve çalilarla örtülü olup, Helenistik, Roma ve Doğu Roma dönemlerine ait.
Olympos Limani tarihte, korsan yataği olarak bilinir. Kilikyali korsanlarin başi Zeniketes şehri üs olarak kullanir. şehirdeki korsan egemenliği iÖ 67´ye dek sürer, iS 43´te Roma egemenliği başlar.
Olympos´un kalintilari genellikle doğudan batiya doğru hizla denize akan bir irmağin ağzinda ve her iki yakasinda yer alir. Antik dönemde kenti ikiye bölen nehir yataği bir kanal içine alinarak her iki yakasi da iskele olarak kullanilir ve köprü ile birbirine bağlanir. Bugün köprünün bir ayaği durmaktadir. Güney kiyida, Helenistik döneminin çokgen örgülü duvari ile yanindaki Roma ve Doğru Roma onarimlara işaret eden bölümü görülür. Nehir ağzina yakin bir yerde küçük ve dik akropolde geç dönemlerden kalan ve özellikle anlaşilamayan yapi kalintilari yer alir.
Kalintilar arasinda en ilginci son yillarda Antalya Müzesi´nce yürütülen kazilarla gün işiğina çikarilan, Kaptan Eudomus´un lahdidir. Nehir ağzinin hemen yakinindaki kayaliğin oyuğunda yer alan lahdin uzun kenarindaki gemi kabartmasi; kaptanin adinin yaninda gemisinin şeklini vermesi açisindan da büyük önem taşir.
Haçli seferleri sirasinda Venedik, Ceneviz ve Rodos şövalyelerinin istilasina uğrayan Olympos, 15. Yüzyilda Fatih Sultan Mehmet döneminde Osmanli imparatorluğu sinirlari içine alinir.

-OLYMPOS´A NASIL GiDiLiR-

Antalya´nin batisinda Kemer ile Kumluca arasinda, Kumluca ilçesine bağli Yazir köyü sinirlari içerisinde bulunan Olympos´a, Antalya-Kumluca karayolundan gitmek için Olympos levhasinin olduğu yoldan sapmak veya Yazir köyü içerisinden geçmek gerekiyor. Olympos´a gelindiğinde ilk olarak turistik işletmelerle karşilaşilir. Tarihi yerler ve denize, patika yoldan dere boyunca yürüyerek ulaşilir.

02.08.2006 22:37, 14296 kez okundu 1 kez tavsiye edildi.

Yorumlar

04-03-2008 22:54:39 | birgül | 88.24..xxx

çok mükemmel doğa harikası bir yer

Diğer Yazılar
Olimpiyat ateşi 19/23 Ekim arası Kemer Olimpos'ta yanacak
Antalya`da yanan ağaçlar ekonomiye kazandırılacak
Olimpos Tatilciler İçin Doğal Bir Mekan
CHIMAERA / ÇIRALI , Antalya
OLYMPOS / YAZIR KÖYÜ , Kemer , Antalya
Tarih ve denizin kucaklaştiği yer: OLYMPOS
Olimpos ve Çirali
Etiketler :

Foto Galeri

Olympos
Olympos
Olympos
Olympos
Olympos
Tarihi Resimler