Diğer Gündem
Derhal koruma altina alinmasini gerektiren durumlarda, SHCEK acil koruma kararinin alinmasi icin en gec 5 gun icinde cocuk hakimine muracaat edecek, hakim de 3 gun icinde talep hakkinda karar verecek.
Kadin ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanligi ile Adalet Bakanliginca `Cocuk Koruma Kanunu`na Gore Verilen Koruyucu ve Destekleyici Tedbir Kararlarinin Uygulanmasi Hakkinda Yonetmelik` hazirlandi.
Yonetmelik, 18 yasini doldurmamis ve korunma ihtiyaci olan cocuklar icin alinacak tedbirlerle suca suruklenen cocuklar hakkinda uygulanacak guvenlik tedbirlerinin usul ve esaslarina, bu kararlarin yerine getirilmesinde kurumlarin gorev ve sorumluluklarina iliskin hukumleri duzenliyor.
Yonetmelige gore, adli ve idari merciler, kolluk gorevlileri, muhtarlar, zabita memurlari, saglik ve egitim kuruluslari, diger kamu kurum ve kuruluslarinin gorevlileri, sivil toplum kuruluslari ile bir cocugun korunmaya ihtiyaci oldugundan haberdar olanlar, durumu il ve ilcelerdeki sosyal hizmet mudurluklerine bildirmekle yukumlu kilindi.
Il ve ilce sosyal hizmet mudurlukleri, korunma ihtiyaci olan cocuklar hakkinda basin-yayin organlarinda cikan haberleri ve her turlu duyumu ihbar kabul edip, bir resmi duyuru gelmesini beklemeden harekete gececek.
Cocuk veya cocugun bakimindan sorumlu kisiler de cocugun korunma altina alinmasi amaciyla il ve ilcelerdeki sosyal hizmetler mudurluklerine basvurabilecek.
Cocuklarin derhal koruma altina alinmasini gerektiren durumlarda, cocuk saglik kontrolu yapildiktan sonra SHCEK tarafindan bakim ve gozetim altina alinacak.
Acil koruma kararinin alinmasi icin kurum, cocugun kuruma geldigi tarihten en gec 5 gun icinde cocuk hakimine muracaat edecek, hakim de 3 gun icinde talep hakkinda karar verecek. Hakim, cocugun bulundugu yerin gizli tutulmasina ve gerektiginde kisisel iliskinin tesisine karar verebilecek.
Acil koruma karari alinincaya kadar cocuk, sosyal hizmetler il mudurlugunun oluruyla SHCEK hizmet modellerinden yararlandirilacak. Acil koruma karari en fazla 30 gunluk sureyle sinirli olarak verilebilecek, bu surede kurum ve cocuk hakkinda sosyal inceleme yapilacak. Kurum, yaptigi inceleme sonucunda tedbir karari alinmasinin gerekmedigi sonucuna varirsa bu yondeki gorusunu ve saglayacagi hizmetleri hakime bildirecek. Ancak, cocugun ailesine teslim edilmeyecegine veya uygun gorulen baska bir tedbire hakim karar verecek.
mynet
15.12.2006 14:41
1.285