Diğer Gündem
1 Aralik Dunya AIDS gunu dolayisiyla bugun yayimlanan raporda, her gun 11 bin kisiye HIV bulastigi, bunun da yilda 4,3 milyon kisinin AIDS hastaligina yakalandigi anlamina geldigi vurgulandi. Raporda, AIDS`e yeni yakalananlarin yuzde 40`inin 15-24 yasindaki gencler olduguna dikkat cekildi. Ilk kez 1981 yilinda ortaya cikan AIDS`in, bu yil, 2,9 milyon kisinin olumune neden oldugunun belirtildigi raporda, hastaligin ozellikle yuzde 70`lik oranla eski Sovyet Bloku ile yuzde 12`lik oranla Guney Asya ve Guneydogu Asya`da yayildigi kaydedildi. Hastaligin Kuzey Afrika ve Orta Dogu`da bulasma oraninin yuzde 12, Sahraalti Afrikasi`ndaysa yuzde 7 oraninda arttigi, dunyanin diger bolgelerinde bu oranin nispeten sabit kaldigi vurgulandi. UNAIDS, AIDS`in yayilmasina ragmen 2000-2001 yillarindan bu yana HIV tasiyan genclerin sayisinin basta Kenya, Fildisi Sahili, Malavi, Zimbabve ve Botsvana olmak uzere 11 ulkenin 8`inde azaldigini belirtti.
AFRIKA
HIV tasiyanlarin oraninin yuzde 63, AIDS`ten olumlerin yuzde 72 oldugu Afrika`nin AIDS`ten en fazla etkilenen bolge olmaya devam ettigine dikkat cekilen raporda, AIDS`ten en fazla etkilenenlerin Afrikali kadinlar oldugu belirtildi.
Sahraalti Afrikasi`nda HIV tasiyan yaklasik 25 milyon kisiden yuzde 59`unun kadin oldugu vurgulandi.
Bu yil, 2,8 milyon Afrikalinin AIDS`e yakalandigi ve 2,1 milyonunun bu hastaliktan yasamini yitirdigi, bunun da tedavilerde kaydedilen basarilara ragmen dunyada AIDS nedeniyle olumlerin yuzde 72`sine denk geldigi belirtildi.
Saharaalti Afrikasi`nda Haziranda yaklasik bir milyon kisinin tedavi gordugu, bunun da Aralik 2003`e gore 10 kat fazla oldugu kaydedildi.
47 milyon kisinin yasadigi Guney Afrika`da, 240 bini 15 yasin altindaki yaklasik 5,5 milyon kisinin HIV tasidigi, ancak bircogunun bu virusu tasidigindan haberdar olmadigi, bu nedenle hastaligin bulasma tehlikesinin arttigi vurgulandi. UNAIDS`in raporuna gore AIDS salgininin boyutlari rakamlarla soyle: 1- 2006`da HIV tasiyanlarin sayisi: Dunya Genelinde: 37,2 milyonu 15-49 yasindakiler, 2,3 milyonu yasi 15`in altinda olanlar olmak uzere 39,5 milyon. HIV tasiyan yetiskinlerin 17,7 milyonu kadin.
Bolgesel duzeyde
Sahraalti Afrikasi: 24,7 milyon.
Kuzey Afrika ve Orta Dogu: 460 bin.
Latin Amerika: 1,7 milyon.
Kuzey Amerika: 1,4 milyon.
Orta ve Bati Avrupa: 740 bin.
Dogu Asya: 750 bin.
Okyanusya: 81 bin.
2- 2006`da AIDS`e yeni yakalananlar
Dunya genelinde: 4,3 milyon. Bunlarin 3,8 milyonu yetiskin, 0 bini cocuk.
Bolgesel duzeyde:
Sahraalti Afrikasi: 2,8 milyon.
Kuzey Afrika ve Orta Dogu: 68 bin.
Latin Amerika: 140 bin.
Karayipler: 27 bin.
Kuzey Amerika: 43 bin.
Bati ve Orta Avrupa: 22 bin.
Dogu Avrupa ve Orta Asya: 270 bin.
Dogu Asya: 100 bin.
Guney Asya ve Guneydogu Asya: 860 bin.
Okyanusya: 7 bin 100.
3- 2006`da AIDS`ten olenler
Dunya Genelinde: 2,9 milyon. 2,6`si yetiskin, 380 bini cocuk.
Bolgesel duzeyde:
Sahraalti Afrikasi: 2,1 milyon.
Kuzey Afrika ve Ortadogu: 36 bin.
Latin Amerika: 65 bin.
Karayipler: 19 bin.
Kuzey Amerika: 18 bin.
Bati ve Orta Avrupa: 12 bin.
Dogu Avrupa ve Orta Asya: 84 bin.
Dogu Asya: 43 bin.
Guney Asya ve Guneydogu Asya: 590 bin.
Okyanusya: 4 bin.
mynet
21.11.2006 15:48
0.839