Bilim ve Teknoloji
Buna karsilik, Sibirya`daki buzul ortusunun varsayilanin cok ustunde metan gazi saldigi ortaya cikti.
Kuzey Buz Denizi, kuresel isinmanin yol actigi olumsuz degisimle milyonlarca yildir barindirdigi canlilara artik evsahipligi yapamayacak. ABD`de Marine Biological Laboratory uzmani Bruce Peterson, Kuzey Buz Denizi`nin son 40 yildaki meteorolojik gecmisini, irmak, deniz ve kara buzulu erime verilerini inceledi. Bu faktorlerin deniz suyu tuzlulugunda yarattigi etkiyi hesaplayan Peterson, yagmur ve eriyen kar sularinin, 1965-1995 yillari arasinda denize 37.000 kilometre kup tatli su kattigini ortaya cikardi.
Arastirma sonuclarini NewScientist dergisine degerlendiren Peterson, kuresel isinmanin buzullari eritmesiyle denizlerdeki tuzluluk oranin ciddi oranda degistigini, okyanuslarda tuzlu suyun dagiliminda kuresel bir degisim oldugunu vurguladi. Peterson, bunun bolgedeki canli hayati olumsuz etkileyecegini, kacabilen canlilarin kacacagi, kacamayanlarin ise akibetinin belirsiz oldugunu ifade ediyor.
SIBIRYA DURDUGU YERDE METAN YAYIYOR
Buna karsilik, Sibirya`daki gol ve batakliklarin, tahmin edilenden daha fazla metan gazi cikardigi, bunun da yeryuzundeki iklimin isinmasina neden oldugu ortaya cikti. Nature dergisinin son sayisindaki makaleye gore, bilim insanlari, Sibirya`da buz ortusu kalkan sulak alanlarin onceki varsayimlardan yuzde 10 ila 63 daha fazla metan yaydigini tespit etti. Rus arastirmacilar, yeni teknikler kullanarak yaptiklari olcumlerle, donu cozulen Sibirya gollerinden yayilan metan gazinin, atmosferdeki metan gazlarinin onde gelen kaynagi oldugunu belirledi.
Metan gazi ve karbon gazlariyla birlikte, atmosferin Gunes isinlarini hapsetmesine neden olan sera etkisini yaratiyor. Sibirya golleri ve kutuplardaki donmus topraklar, organik maddelerin oksijensiz kalarak curumesiyle metan gazi meydana getiriyor.
NTV-MSNBC
07.09.2006 10:04
3.884