Sağlık
Trakya Universitesi Tip Fakultesi Halk Sagligi Anabilim Dali Baskani Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, hayvanlarda bulunan pek cok mikrobun, sac kirandan uyuza, karin agrisindan ishale, zeka geriliginden alerjilere, hatta olume kadar varabilen cok ciddi hastaliklara yol acabildigini belirterek, ``Evdeki dostlariniz, dusmaniniz olabilir`` dedi.
Prof. Dr. Yorulmaz, evde hayvan beslemenin cocuklarda sorumluluk duygusunu gelistirdigi gibi, insanlara pek cok hastaligi da bulastirabildigini bildirdi.
ABD`de her yil cocuklarin yuzde 4 ile 10`unun evcil hayvanlardan bulasan hastaliklara yakalandigini ifade eden Prof. Dr. Yorulmaz, bu hastaliklarin bazen anne karnindaki bebegi de etkiledigini soyledi.
Ozellikle cig etle beslenen, asilari ve duzenli saglik kontrolleri yapilmayan, ev disinda tutulan, evcil olmayan ya da sahipsiz hayvanlarda tehlikenin daha fazla oldugunu belirten Prof. Dr. Yorulmaz, soyle dedi:
``Hayvanlarda bulunan pek cok mikrop, sac kirandan uyuza, karin agrisindan ishale, zeka geriliginden alerjilere, hatta olume kadar varabilen cok ciddi hastaliklara yol acabilmektedir. Evcil hayvanlardan insanlara hastalik bulasmasi, derideki siyrik, isirik, solunum ve hayvanlarin idrar ya da diskisina temasla olabilir.`` Prof. Dr. Yorulmaz, bu hastaliklarin ozellikle bebeklerde, 5 yasindan kucuk cocuklar, gebeler, zeka geriligi olanlar, kanser, seker hastaligi gibi bagisiklik sistemi zayiflamis hastalar, kemoterapi alanlar, alerji ve astim hastalari gibi bazi guruplarda cok daha tehlikeli oldugunu bildirdi.
``EN FAZLA HASTALIGI KEDI VE KOPEK BULASTIRIYOR``
Prof. Dr. Yorulmaz, kedi ve kopeklerin, hastalik bulastirmada en tehlikeli hayvan oldugunu soyledi.
Ev disinda daha fazla vakit gecirdikleri icin kopeklerin kedilere gore daha tehlikeli oldugunu ifade eden Prof. Dr. Yorulmaz, sunlari kaydetti.
``Kedi ve kopeklerden bulasan kuduz, toksoplazmoz, salmonella, barsak parazitleri, veba, tetanoz, yara enfeksiyonu gibi hastaliklar cok onemlidir. Bunlardan toksoplazma, gebelikten hemen once veya gebelik sirasinda anneye bulasirsa, annede hicbir belirti vermeden bebege gecebilir. Bunun sonucunda bebekte zeka geriligi, korluk gibi cok ciddi sonuclara yol acabilir. Bu parazit, kedinin vucudundan diskisiyla disariya atilir. Hastalik ise bu diski ile kirlenmis yerlerden ve kedinin tuylerinden insana gecer.`` Hamilelikte kedi ve diger evcil hayvanlardan uzak durulmasi ve etlerin mutlaka hic pembelik kalmayincaya kadar pisirilmesi gerektigini belirten Prof. Dr. Yorulmaz, brusella hastaliginin cig sut ve cig sutle yapilmis urunler ile cig etle de bulasabildiginden, cig etle beslenen kedi ve kopeklerde gorulebilecegini, bunun gebelerde dusuge yol acabilecegini bildirdi.
Listeria hastaliginin da evcil kedi ve kopeklerde bulundugunu ifade eden Prof. Dr. Yorulmaz, ``Hastalik, normalde grip benzeri bir sekilde gorulurken, gebede dusuk, olu dogum ya da yeni dogan bebekte agir hastaliga neden olabilir`` diye konustu.
KUS VE DIGER HAYVANLARDAN GELEN HASTALIKLAR
Dokunmakla tuyleriyle tozlasan diski ve diger atiklariyla kuslarin da insanlara pek cok hastalik bulastirabildigini bildiren Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, bu hastaliklar arasinda kus gribi, salmonella, psittakoz, kriptokkoz, klamidyanin bulundugunu soyledi.
Psittakozun bazen cok ciddi bir akciger hastaligina yol acabildigini belirten Prof. Dr. Yorulmaz, bu hastaligin kaynaginin papaganlar oldugunu, gebelikte bu hastaligin cok daha agir seyrettigini kaydetti..
Muhabbet kuslarinin da bazen cok agir olabilen zaturreye yol acabildigini ifade eden Prof. Dr. Yorulmaz, kuslarin nadiren kriptokok adli bir menenjite, alerjik alveolit adli akciger hastaligina ve giardia adli uzun suren bir ishale neden olabildigini bildirdi.
Baliklardan bulasan en onemli hastaligin ise bagirsak hastaligi olan salmonelloz oldugunu belirten Prof. Dr. Yorulmaz, sunlari kaydetti:
``Bu hastaliktan korunmak icin akvaryum temizlerken eldiven kullanilmali ve akvaryum bosaltildiktan sonra mutlaka dezenfekte edilip, sonra temiz su ile doldurulmalidir. Son zamanlarda ev hayvani olarak alinan kaplumbagalarin diskilarinda salmonella mikrobu bulunabilmektedir. Hamsterler ise kuduz ve tularemi mikrobu tasiyabilmektedirler. Bu hayvanlarin yasadiklari yeri temizledikten sonra dezenfekte etmek korunmada faydalidir. Bu islemleri bittikten sonra ise eller bol su ve sabunla iyice yikanmalidir.``
aa
18.02.2007 16:18
0.863