Sağlık
Dis hekimi Mahir Sisman, yaptigi aciklamada, yemeklerden sonra dis temizliginde sik kullanilan kurdanin bilincli kullanilmasi gerektigini belirterek, `Kurdanin sekli ve yapisi cok onemli. Kurdan, mutlaka ucgen seklinde ve inceden kalina dogru olmali. Portakal agacindan olmali. Cunku portakal agacinin ozelligi var. Disler arasina girdigi islandigi zaman liflerin ve lifli sekilde bakteri plagini da oradan uzaklastirir. Biz portakal agacindan yapilan kurdani tavsiye ediyoruz, ama ben bugune kadar Turkiye`de portakal agacindan kurdan goremedim` dedi.
Kurdani kullanirken dis etinin tahrip edilmemesi uyarisinda bulunan Sisman, `Kurdanin ince seklinin dis araligina gelecek sekilde kullanmaliyiz. Kurdani butun dislerin arasina koyarak oradaki yapiyi bozmaya calismayacagiz. Yani amaca yonelik kullanmaliyiz. Kurdani bilmeden bastirarak dis eti cebinin icine soktugunuz zaman oradaki fizyolojiyi bozarsiniz ve dis eti cekilmelerine neden olabilirsiniz, dislerde kizariklik, sislik, kanama olur. Hicbir dis rahatsizligi yokken insan, disini kaybedebilir` diye konustu.
Bugun her yerde karsilasilan kurdanin bilimsel olmadigini kaydeden Sisman, `Turkiye`deki kurdanlarin sekli uygun degil. Kavak agacindan yapilmis yassi kurdanlari kullandiginiz zaman kirilip dislerin arasinda kaliyor. Bir de onu cikarmaya ugrasirken dis etlerini daha fazla tahris ediyorsunuz. Kurdani kullanirken bilgili bilincli kullanmak gerekiyor. Kuralina uygun kurdani da her gun dislerimizin arasina sokmayacagiz. Fircayla cikaramadigimiz yemek atiklarini cikarmak icin kullanmaliyiz` seklinde konustu.
Turkiye`de insanlarin dis fircasi aliskanliginin olmadigi icin kurdan kullanma geregi duydugunu vurgulayan Sisman, `Her ev, lokanta ve kafede masalarda kurdan bulunur. Bu dis temizleme aliskanligimizin olmadigini gosteriyor. Batida boyle bir sey goremezsiniz. Aslinda bu bizim yemek kulturumuzle de alakali. Biz genelde et urunleri yedigimiz icin, lifli gidalar daha cok dislerimizin arasina sikisiyor. Bunun da etkisi cok buyuk. Dislerimiz arasinda kalan lifleri cikarmak icin kurdan tercih ediliyor. Disleriniz saglikli olursa kurdan zaten kullanmazsiniz` dedi.
mynet
30.11.2006 15:12
0.656