Sağlık
Ingiliz tip dergisi The Lancet`in yazdigina gore, 19 milyon kurtaj yetersiz ve sagliksiz sartlar altinda ve nitelikli personel olmadan yapiliyor.Dunya Saglik Orgutu verilerine dayanan dergi, basta Afrika, Asya ve Latin Amerika ulkeleri olmak uzere dunyada yilda en az 5 milyon kadinin, kotu sartlarda yapilan kurtajlar sonucu rahatsizlanarak hastaneye yatirilmak zorunda kaldigini vurguladi.
Komplikasyon sonucu hastaneye yatirilan kadin orani Banglades`te binde 3, Misir`da binde 15, Uganda`da ise binde 16. Bu oran; Meksika, Nijerya ve Filipinler gibi ulkelerde binde 5-6. Cin haric, dunya ortalamasi da binde 5,7 olarak hesaplaniyor.
Uzmanlar, bu komplikasyonlarin onune gecilebilecegini, bunun yapilabilmesi icin gebelikten korunma yontemlerinin uygulanmasi ve guvenli sartlarda yasal kurtaja izin verilmesi gerektigi gorusunu dile getiriyor.
aa
26.11.2006 15:44
1.167